Francesc Tort a Sant Pau del Camp

 

Pots trobar una gran explicació sobre Sant Pau del Camp en aquest enllaç. Fes clic aquí. També pots trobar gran informació història sobre Sant Pau del Camp en aquest escrit de Josefina Mutgé. Fes clic aquí.


Presa de possessió
 Per part de la Parròquia del Monestir de Sant Pau del Camp va parlar la senyora Josefina Mutgé Vives:


Jo soc vilanoví, no soc pas el més important, ni tan sols el mes popular, soc tant sols un vilanoví més, però, un del que més t`estima, com, segurament, tots es que ens hem aplegat aquí. Els que no han pogut venir, per qualsevol circumstancia, estant també amb tu en esperit. També, estic del tot cert, que hi son la teva mara Francisca i la teva germana Maria Antònia, des de el cel estan molt satisfetes i contentes per tu. Tots plegats el desitgem que aquesta nau que avui comences a pilotar, en qualsevol mar, el portaràs a bon port.

Francesc del Maset, el Trobador VilanovíCrònica de la presa de possessió de Mn. Tort, escrita per el Dr. Ferran Blasi, i enviada a Catalunya Cristiana. Vegi’s el número sortit el 30 d’octubre del 2008.

 

NOU RECTOR A SANT PAU DEL CAMP: MN. FRANCESC TORT, HISTORIADOR I PASTOR AMB EXPERIÈNCIA

 

De fa molts anys, tinc un viu record d’una visita a Sant Pau del Camp, conduïda pel qui n’era llavors rector, Mn. Anton Valls, un home il•lustrat i amb gran sentit de l’humor. Va explicar detalls de la història d’aquell conjunt arquitectònic, del qual ja n’existien edificacions al començament del segle X, i de les seves destruccions –per Al-Mansur en aquella mateixa centúria- i les progressives reconstruccions, com la del claustre, al segle XIII, o de les vicissituds de la seva existència com a abadia benedictina.

Em va agradar molt sentir aquell bon rector glossar la relació, per motius diversos, entre aquell sector d’hortes al costat de l’aigua i de les drassanes, i el de Santa Maria del Mar, a la Ribera, també arran del mar, I evocava amb molta satisfacció la feina d’homes que transportaven i treballaven la pedra en algun període de la llarga construcció de la catedral de la Ribera, i que vivien al voltant de Sant Pau. Ells volien demostrar que també eren capaços de contribuir a una bona edificació de la seva església, encara que no tinguessin els recursos artístics, tècnics o econòmics de l’altre grandiós temple, la que és la gran fàbrica gòtica actual de Santa Maria del Mar. No tinc a la memòria les dades de l’explicació de Mn.Valls que poguessin harmonitzar, pel que fa al temps, la feina d’aquells picapedrers i bastaixos en la catedral del Mar i en el seu temple, més petit.
Jo haig de confessar que, d’ençà que té nou rector Sant Pau -mossèn Francesc Tort Mitjans -he alimentat l’esperança que em treurà de dubtes. Ell està en la millor condició per a fer-ho perquè és doctor en història i ha escrit -i publicat- la història de Santa Maria del Mar i segur que se sap la de Sant Pau del Camp, i si no, la investigarà i serà capaç de fer-ne un llibre, un altre dels molts que ha escrit, i editat, especialment sobre temes d’història eclesiàstica, en alguns dels quals és una autoritat, com ara en les vides dels qui foren el bisbe de Barcelona, Josep Climent i l’arquebisbe de Tarragona, Francesc Armanyà.
Hi he tornat a pensar avui, diumenge, 28 de setembre, mentre assistia a l’acte senzill i solemne al mateix temps, oficial i familiar, en què el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, acompanyat per una colla de capellans que concelebraven amb ell, entre ells el canonge Joan Noguera, ha fet a Mn. Francesc Tort l’encàrrec d’ocupar-se d’aquella parròquia, el temple de la qual estava ple de parents i amics de les altres parròquies on ha estat, i que l’estimen: Vilanova i La Geltrú, Canyelles, Santa Maria del Mar, Sant Martí del Clot. També una feligresa de Sant Pau li ha adreçat una salutació cordial de la parròquia. Un conjunt de cantaires que havien format part dels cors que en la seva època radicaven a Santa Maria del Mar, com la Capella de Música que havia dirigit el Mestre Enric Gispert, entre els quals avui hi havia la vídua, Anna Nubiola, ha donat qualitat a la part musical, i emotivitat i ha fet néixer l’esperança que el nou rector, a més d’atendre les tasques de major urgència: les més directament pastorals, i les de tipus social i assistencial, fomentarà les de caire artístic i musical. No hi ha dubte que tindrà en compte el caràcter multicultural i interreligiós de la gent del barri, com va poder fer també a algunes de les parròquies on havia estat, especialment a Santa Maria del Mar.

Mn. Àngel Dachs, que tant ha treballat a Sant Pau del Camp, haurà tingut un successor del seu grat. Estem segurs que també el Cardenal Narcís Jubany -que l’havia nomenat per a Santa Maria del Mar- haurà pogut escoltar des de la Glòria, en el capítol de gràcies el record que ha fet Mn. Tort, de la cerimònia d’ordenació episcopal del Dr. Martínez Sistach, i del gust que posava el Dr. Jubany en fer una generosa unció en el seu nou auxiliar, detall que resultava premonitori.
Paraules qualificades sentides en l’acte fan pensar que Sant Pau del Camp serà un lloc assenyalat per obtenir els beneficis espirituals del Jubileu de l’Any Paulí.
M’atreveixo a considerar com una confirmació del que he dit més amunt del parentiu entre aquests dos barris marítims el fet que el nou Rector de Sant Pau del Camp pronuncià el Pregó de la Festa Major del Barri de Santa Maria, el passat dia 13, a la Plaça de les Olles, invitat por les entitats representatives de la Ribera.

FERRAN BLASI BIRBE


Segurament que molts feligresos de Santa Maria del Mar estarien contens de felicitar en aquets moments a Mn. Tort i també al Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona Mons. Lluís Martínez Sistachs, especialment estimat. Uns quants m`han escollit a mi. Haig de ser breu i ho seré. El record de Mn. Tort a Santa Maria del Mar es inesborrable, per la seva acció social, per el seu tarannà dialogant, per l`Escolania, la Capella de Música, la restauració quasi integral de la Basílica, per l`orgue, per el vitrall commemoratiu dels jocs olímpics de Barcelona92, per el rellotge, les campanes etc. Tant es eixís que en la Festa Major del Barri d`aquest setembre de 2008 les entitats li confiaren el Prego de Festes que va pronuncià davant un nombrosíssim auditori. Que Déu t`ajudi, també, a Sant Pau del Camp.

Barcelona 28 de setembre de 2008. Emili C.

Sobre aquestes línies es poden veure les fotos de la presa de possessió. Per tornar a veure-les, faci clic aquí.

Primeres Comunions a Sant Pau del Camp

Comunions de 2013

Primeres Comunions a Sant Pau del Camp 2014Altres comunions a Sant Pau del Camp
Altres celebracions: Jubilació de l'organista


Acte a Sant Pau del Camp, homenatge a Manuel Fèlez Vidal, administrador de Sant Pau del Camp durant el rectorat del Dr. Francesc Tort Mitjans
Feligresos Srs. Josefina Ardanuy i José Luis Espuña entreguen la placa
Feligresos de la Parròquia de Sant Pau del Camp
Al seu estimat Rector
Mn. Manel Fèlez Vidal, prevere
Pastor excel·lent, just, desinteressat, erudit, misericordiós.
Reconeixement de tants com, a qualsevol hora, ha servit, ajudat,
batejat i casat amb alegria i entrega totals
Dr. F. Tort, rector emèrit de Sant Pau del Camp, en dona fe.
Sant Pau del Camp de Barcelona 9-10-2016Paraules de la Dra. Mutje:
Dissabte i Diumenge 8 i 9 d`octubre de 2016. Cat. Dra. Mutje
Aquestes paraules tenen com a finalitat agrair al Pare Manuel Félez el què ha fet per aquesta Parròquia durant el temps que ha estat el seu Rector... Apart d'això, vull remarcar que, al costat del P. Manuel, hem pogut aprendre algunes coses. D'una banda, ell és un bon coneixedor de la Bíblia, cosa que s'ha vist en les Homilies. I d'altra banda, si ens hem fixat en la seva manera d'actuar, a més de la seva senzillesa i austeritat, el P. Manuel ens ha ensenyat a ser acollidors. Aquesta qualitat seva ens ha permès de tenir entre nosaltres el seu predecessor en el Rectorat de Sant Pau, Mossèn Francesc Tort, el qual ha vingut a Concelebrar amb ell, com a Rector Emèrit, i ha pogut saludar i conversar amb els seus ex-feligresos tots els dissabtes i tots els diumenges, sense faltar-ne ni un, amb la qual cosa les Eucaristies parroquials han tingut major solemnitat. El Pare Manuel ha acollit tots els que habitualment venen a Sant Pau, siguin o no de la feligresia, els ha atès, els ha escoltat i acomiadat al final de les Misses, sempre amb el seu somriure. Els ha rebut a les hores de despatx, fora de les hores de despatx, a qualsevol hora del dia (si ell era aquí) i, fins i tot, ben entrada la nit. Ha tingut especial interès per la Catequesi Parroquial, tant la de Primera Comunió, com la de Confirmació, impartint ell mateix las classes juntament i en col·laboració amb les Sres. Catequistes. Gràcies, Pare Manuel per la seva labor realitzada aquí. Preguem el Senyor que el guiï en la seva nova etapa del seu Ministeri Sacerdotal, a la Parròquia de Sant Cristòfol. Sàpiga, però, que a Sant Pau hi té uns amics. Dra. Josefina Mutjè, secretaria de la parròquia de Sant Pau del Camp des de 2008.

Dissabte i Diumenge 8 i 9 d`octubre de 2016 Cas. Dra. Mutjé
Estas palabras tienen por objeto agradecer al Padre Manuel Félez lo que ha hecho por esta Parroquia durante el tiempo en que ha sido su Rector... Aparte de esto, quiero remarcar que, al lado del P. Manuel, hemos podido aprender algunas cosas. Por una parte, él es un buen conocedor de la Biblia, cosa que se ha podido apreciar en sus Homilías. Por otra parte, si nos hemos fijado en su manera de actuar, además de su sencillez y austeridad, el P. Félez nos ha enseñado que tenemos que acoger a nuestros semejantes. Esta cualidad suya nos ha permitido tener entre nosotros a su predecesor en el Rectorado de Sant Pau, Mosén Francesc Tort, quien ha venido a Concelebrar con él, como Rector Emérito y a saludar y conversar con sus ex feligreses todos los sábados y todos los domingos, sin faltar ni uno, con lo cual las Eucaristías parroquiales han tenido mayor solemnidad. El Padre Manuel ha acogido a todos los que vienen habitualmente a Sant Pau, sean de la feligresía o no, los ha atendido, escuchado y despedido al final de las Misas, siempre con su sonrisa habitual. Los ha recibido en las horas de despacho, fuera de las horas de despacho, a cualquier hora del día (siempre que él estuviera aquí) i, a veces, bien entrada la noche. Ha tenido especial interés por la Catequesis de Primera Comunión y la de Confirmación, impartiendo las clases él mismo, en colaboración con las Sras. Catequistas. Dra. Josefina Mutjè, secretaria de la Parròquia de Sant Pau del Camp des de 2008

A continuació una mostra de l'actuació en el acte de Maria Antònia Regueiro, amb el següent repertori:
Ofertorio - Letania (Franz Schubert)
Comunión - Ave Maria (Franz Schubert)
Final - Concierto de Aranjuez (Joaquin Rodrigo)Inauguració de les Delegacions Episcopals

Inauguració de la Nova Residència de les 8 Delegacions Diocesanes


2 de juliol de 2013
INAUGURACIÓ DE LES DELEGACIONS EPISCOPALS
A LA PARRÒQUIA DE SANT PAU DEL CAMP


Tenim el goig de reunir-nos avui aquí amb motiu de la inauguració de les Delegacions Episcopals que han traslladat la seva seu a la part superior de la Parròquia de Sant Pau del Camp. Els donem la més sincera i cordial benvinguda.
Aquestes Delegacions són:
Ecumenisme i Relacions interreligioses
Confraries i Germandats
Apostolat Seglar
Pastoral de la Salut
Pastoral Social. Inclou
Secretariat de Pastoral Gitana
Secretariat de Pastoral Penitenciària, pels Marginats i Immigració
Pastoral Obrera.

Presideix aquest solemne acte l’Emm. i Rvdm. Dr. Lluís Martínez Sistach, Cardenal-Arquebisbe de Barcelona.

L’acte s’inicia amb el Cant “Ubi Caritas et Amor, Deus ibi est”, que interpretarà la Capella de Música de Sant Pau del Camp. S’interpreta aquest cant, a iniciativa del Sr. Rector de Sant Pau, perquè entre les Delegacions i la Parròquia sempre hi haurà Caritat i Amor, ja que, on hi ha Caritat i Amor, hi ha Déu. Escoltem-ho.

A continuació, el Sr. Rector de Sant Pau del Camp, Dr. Francesc Tort Mitjans, adreçarà unes paraules als assistents…

Delegacions: 2-07-2013 -- Paraules de Mn. Tort


Molt Estimats Sr. Arquebisbe, Dr. Antoni Matabosch, responsables i servidors diocesans, Delegades i Delegats episcopals, Consells pastorals de Sant Pau del Camp, Feligresos, Confraria de Sant Pau i Sant Galderic. Consells Arxiprestals i del Raval.
Estimades Senyores Mercè Homs, Regidora del Districte de Ciutat Vella i Sara Jaurrieta, Presidenta del Consell Municipal del Districte de Ciutat Vella, que en diverses ocasions, com es ara en la reproducció del fets històrics: Banderes de Santa Madrona i La Coronela, i fa pocs dies, en el solemne acte institucional “Raval Cultural”, heu escollit aquest espai de la ciutat, que avui s`honora, altra vegada, amb la vostra presencia.
La notícia de que s`havien escollit les dependències de l`antic Monestir de Sant Pau del Camp com a nova seu d`algunes de les delegacions diocesanes fou ben acollida.
Si be l`envergadura de les obres d`adaptació no han deixat de suposar estrès i inconvenients varis, tot fou previst.
Els canvis i incidències han afectat, de forma important, i en part encara, a les dependències i activitats pastorals i socials de Sant Pau del Camp. Com l`espai del Despatx Parroquial ocupat, en bona part, per l`Ascensor. La deslocalització del Arxiu Parroquial, en lloc i espai menys apropiats que al primer pis, on era abans, sobre tot davant del record d`inundacions passades: “El foc te aturador que l`aigua no”, etc. etc.
A canvi, de tot, la consecució, i gaudi, a partir d`ara, dels nous espais perfectament adequats a les noves funcions i serveis diocesans.
El nom de Sant Pau en resultarà beneficiat en el futur. També la relació pastoral i diocesana amb el Barri del Raval, actual i previst espai social i religiós divers.
Les Delegacions tindran sempre obertes totes les dependències que han quedat sota la regència de la Parròquia. Algunes, tot just començar, ja han realitzat diverses activitats, relacionades, dins del temple, claustre, sala Safont, etc.
“Ubi caritas et amor Deus ibi est”. La Comunió per sobre de tot. Especialment ara, que el bisbe de Roma, Francesc, amb fets i paraules, com en la missa diària, ens sorprèn. Com es ara recordar-nos que no podem invocar a Déu “Pare” sinó som capassos d`ajuntar-hi el “Nostre”.
Es tracta de seguir el camí, sempre vigent, de la veritat, l`autenticitat pastoral, fraternitat, perdó, misericòrdia o tendresa, con la que manifestà al pujar al seu cotxe a un jove amb síndrome de Down.
¿No es així com la vida de les Delegacions enfoquen i enfocaran llur activitat corresponsable de Comunió?

Mn. Francesc Tort Mitjans, rector de Sant Pau del Camp.

 

Redacció primera, modificada desprès, el 1-07-2013
(L`acta havia sigut previst per el dilluns dia 1 de juliol, però per problemes d`agenda del bisbe de Barcelona, fou traslladada al dimarts dia 2)
Molt Estimats Sr. Arquebisbe, responsables i servidors diocesans, Delegats i Delegades episcopals, Consells pastorals de Sant Pau del Camp, i feligresos. Entitats parroquials, arxiprestals i del Raval.
La notícia de que s`havien escollit les dependències de l` antic monestir de Sant Pau del Camp com a nova seu d`algunes de les delegacions diocesanes, que fins llavors estigueren situades a l`edifici de Rivadeneira, fou acceptada sense, pràcticament, cap problema per a tots nosaltres.
Es tractava de servir a la Diòcesi de la millor manera possible. L`envergadura de les prolongades obres d`adaptació de les dependències de Sant Pau a sis Delegacions Episcopals, no deixaren de suposar estrès i mil inconvenients.
Ben mirat, tot fou previst des d` un principi, també que les obres durarien més temps del suposat i que, els canvis i incidències afectarien de forma important, com així ha estat, i en part encara continuen, en relació a les dependències i activitats pastorals i socials de Sant Pau del Camp: Visita turística, cancel·lació i disminució de nous matrimonis a celebrar aquí, les dependències del Catecisme, l`espai del Despatx Parroquial ocupat, en bona part, per l`Ascensor, la deslocalització del Arxiu Parroquial en lloc i espai menys apropiat que l`anterior, etc. etc.
Tot això és ben petit en relació a la consecució i gaudi, a partir d`ara, dels nous espais perfectament adequats a les noves funcions i serveis diocesans.
Sant Pau del Camp s`honora d`haver pogut col·laborar de la millor manera possible amb la decisió episcopal. El nom i coneixement del lloc en resultaran beneficiats en el futur. També la relació pastoral i diocesana amb el Barri del Raval, actual i previst espai social i religiós complexa?.
Les delegacions tindran sempre obertes totes les dependències que han quedat sota la regència de la Parròquia.
Algunes delegacions ja ha sol·licitat de fer-hi diverses activitats tant en l`ús de l`Església, de les sales, com l`emblemàtica de l’Abat Safont. Tots som u.
Ben mirat Delegacions i Parròquia estan i estaran sempre agermanades. No podria ser d`altra manera, sempre i, ¿per què no dir-ho?, ara que el papa Francesc marca amb fets i paraules el camí, sempre vigent, de la fraternitat i de la misericòrdia. Misericòrdia, caritat, justícia que les Delegacions exerceixen i exerciran cada dia millor.
La nova Església, sembla obrir-se pas, efectivament, ara i en el futur. La doctrina que el Papa desgranà als Nuncis, per més que difícil de complir, pot influir-nos, de fet, conseqüentment a tots.
Totes i cada una de les sis delegacions aquí situades, àdhuc aquelles que podrien semblar, pastoralment, menys importants ho són, i ho seran, amb tota evidència, per la configuració pastoral i eclesial de la Diòcesi, dels Bisbes, dels rectors. Bisbes i sacerdots, en la freqüent nomenclatura del Papa sonen més junts i corresponsables, també, amb els laics.
Dr. Mn. Francesc Tort Mitjans

Sobre aquestes línies hi ha les fotos d'aquest esdeveniment. Per tornar a veure-les faci clic aquí.

Llibre de visites de Sant Pau del Camp

La Història de Sant Pau del Camp. 900 anys.Notícies històriques del monestir de Sant Pau del Camp, per Josefina Mutgé i Vives:

La Història de Sant Pau del Camp, en video.


Videos de TV3 filmats a Sant Pau del Camp:

Videos d'altres actuacions a Sant Pau del Camp:

La soprano Maria Antònia Regueiro, amb el següent repertori:
Ofertorio - Verbum Caro (J.S. Bach)
Comunion - Ave Maria (Franz Schubert)
Final - Concierto Aranguez (Joaquin Rodrigo)