La Mercè

Carta de Joan Josep Omella (Arquebisbe de Barcelona), en referència al nomenament de Mn. Tort a la parròquia de la Mercè, 17/10/2016
Nomenament d’Adscrit a la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè, 19/09/2016

Carta de Joan Martínez Porcell (Rector de la Basílica de la Mercè), 21/11/2016
Misses de Francesc Tort a la Basílica de la Mercè i altres:
Missa del 26/08/17
(Mercè)
Missa del 02/09/17 (Mercè)
Missa del 09/09/17 (Mercè)
Missa del 16/09/17 (Mercè)
Missa del 30/09/17 (Mercè)
Missa del 07/10/17 (Mercè)
Missa del 14/10/17 (Mercè)
Missa del 21/10/17 (Mercè)
Missa del 04/09/17 (Barceloneta)
Missa del 18/09/17 (Barceloneta)
Missa del 02/10/17 (Barceloneta)
Missa del 16/10/17 (Barceloneta)
Les polèmiques paraules de Mn. Martínez Porcell sobre la Básilica de la Mercè i l'alcaldessa
Homil·lia de Mn. Tort per la Mercè 2017

En el context del que es comenta en aquest apartat sobre el procediment per forçar la jubilació de Francesc Tort, a partir del qual Mn. Tort és Adscrit la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, ha quedat establert, segons explica aquest document, que "pot celebrar tot sol els dissabtes a les sis de la tarda a la capella del descens de la Basílica". Com a testimoni, es poden veure aquests videos del dia 26/08/2017:També es pot veure un fragment de la missa del dia 02/09/2017:Aquest del dia 09/09/2017:Aquest del dia 16/09/2017:També els videos de la missa del dia 30 de setembre del 2017.

"Si be a principis del segle XXI les misses que se celebraven a la Basílica de la Mara de Déu de la Mercè eren quatre: 11h., 12h., 13h., 20h. actualment els diumenges i festes sols es diuen dues misses (no quatre com fa poc), 11h. i 12h. Per la tarda de diumenge i dies de festa en general està tancada la Basílica si no hi ha algun acte excepcional. Com a adscrit canònicament a la Basílica de la Mercè, i posat que l`actual rector Joan Martínez Porcell, en te prou amb un sacerdot, ara peruà que estudia a la Facultat de Teologia, es per aquesta raó, que, esperant altres providències jo celebro sol els dissabtes a les si de la tarda. Això he fet avui dia 30 de setembre de 2017 vigília del important 1-0. En l`homilia el tema principal es:Llei, coneixement, llibertat, pecat o virtut. Abans de la Benedicció recordo que cal pregar per el dit 1-0."A continuació, videos de la missa del 07/10/2017:I de la missa del 14/10/2017:

La del 21/10/2017:
En virtut del nomenament, conferit per Mons. Joan Omella Omella, Cardenal Arquebisbe de Barcelona, d'Adscrit a la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, i de les limitacions imposades per l`actual rector Mn. Joan Martínez Porcell, consensuades amb el mateix Sr. Arquebisbe, de poguer celebrar missa cada dissabte a les sis de la tarda sols amb acòlit. Cada dissabte ho fem.
Just quant s`obre el temple a les 18h. entrem, el temple està buit. Pugem a celebrar la missa, es tanca la porta de l`escala. Quant hem acabat la celebració, en la Basílica solen haver-hi dues o tres persones. A les 19 hores un sacerdot mexicà, resident amb el rector, durant el curs de Litúrgia en la Facultat, per informes contrastats, normalment solen assistir a aquesta Eucaristia de torn unes 12 persones. El 24 de setembre, festa de la solemnitat de la patrona de Barcelona la Mara de Déu de la Mercè, vigília i dia, el temple es converteix amb lo que havia sigut abans: Un Santuari de Barcelona.
Donat que alguns antics feligresos meus de les diverses parròquies que he regentat ni que vulguin no poden assistir a la meva missa, per aquesta raó procuro que al menys per vídeo la puguin seguir.


Si bé hi ha el nomenament d'Adscrit a la Parròquia de la Mare de Déu de la Mercè i per decisió primera del Sr. Rector Mn. Martínez Porcell sols es pot celebrar amb acòlit, Mn. Tort celebra cada dilluns a les 8,30 del matí en una parròquia de Ciutat Vella, amb uns 30 fidels presents, seguint l'invitació que li feu el Sr. Arquebisbe d'ajudar al Sr. Rector de la referida parròquia, a on es traslada a peu uns 15 minuts. Per respecte als fidels que hi solen asistir s`evita llur aparició. Aquí hi ha una mostra del dia 04/09/2017:També del dia 18/09/2017

Del dia 02/10/2017:Avui dia 2 d`octubre, a les 8,30h., com cada dilluns, celebro la missa de torn de la parròquia de Sant Miquel de la Barceloneta. Ajudo una mica al Sr. Rector Mn. Miquel Alvarez Rodriguez molt valorat i estimat per els feligresos de la Parròquia i habitants del barri de la Barceloneta, com per els preveres i diaques del arxiprestat de la Catedral. Tot just arribat per començar la missa, la germana superiora de la comunitat de les germanes de Sant Vicenç de Paül de la Barceloneta, em fa entrega de un imprès per oferir la missa i recordar a Sor Rosalia Vilalta Sociats. A l`hora de la breu homilia, que hom diu, he pensar lligar l`Evangeli de Sant Lluc, proclamat, amb la vida de Sor Rosalia lligant-la amb el servei de totes les religioses de la Caritat. Havent col•locat, en proves, el telèfon, ha resultat aquest vídeo del tot imperfecte, en el que no s`em veu, sols s`em sent. Dura uns 30 minuts. Es pot “veure” i escolar sense cap tipus de modificació. El període de la gravació dura des de abans de començar la missa fins un temps desprès d`haver-se acabat.

Dia 16/10/2017:En relació a la Basílica de la Mercè en el context de les festes de la Mercè 2017, jo, Dr. Francesc Tort Mitjans, prevere, Adscrit la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, l`únic càrrec canònic de la Basílica, desprès del rector Joan Matínez Porcell, m'he sentit ofès de les paraules que textualment cita Catalunya Cristiana, en el context de la festa de la Mercè del 24 de setembre, en el seu número de 17 de setembre de 2017, pagina 12, del referit rector Mn. Joan Martínez Porcell: "Jo no estic trist per si l`alcaldessa no ve a la missa pontifical, sinó que m`alegro si no ve i em molesta si ve".És inconcebible que Mn. Joan Matínez Porcell s`hagi atrevit a ofensa tant gran. Que sàpiga la molt honorable alcaldessa de Barcelona Sra. Ada Colau, que un servidor, Mn. Francesc Tort Mitjans, adscrit canònicament a la Basílica, no hi estic pas gens d`acord sinó tot al contrari...
Encara que parlant en nom propi, estic segur que aquesta inqualificable ofensa tampoc serà mai acceptada per el Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona Mons, Joan Josep Omella Omella... ni per els dos nous bisbes auxiliars Mons. Sergi i Mons. Antoni.

D'altra banda, aquesta és l'homil·lia per la Mare de Deu de la Mercè 2017Mare de Déu de la Mercè 2017

L'Església de Barcelona, ciutat i archidiócesis, celebra avui el patronatge de la Mara de Déu de la Mercè, des de que el papa Pius IX, l`any 1868, prèvia sol·licitud cívica i religiosa, eixís la proclamés.

Ben aviat, després del concili ecumènic d'Efes, l’any 431, es dona un fort i dilatat increment de la devoció i advocacions marianes. Molts temples i llocs de culte, erigits popularment per venerar, primer, a algun màrtir local, passaren a prendre el nom de Maria, la Mara de Déu, mara de l`Església, mara, també, i força d’aquells que donaren llur vida en defensa de la fe i confessió al Fill de Maria, Jesús, el Senyor.

En un principi la devoció e entronització del culte a la.
Verge Maria Mara de Déu, en el si de les primitives comunitats cristianes, no tingué altres connotacions particulars que circumstancies geogràfiques i locals.

A mida que el coneixement i profundització teològics i mariológics de Maria anà creixent, com aquell que recrea una situació i l`enquadra o encarna en la seva pròpia historia, es comensa a mirar e invocar a Maria, com a Mara, a cada casa, a cada lloc, a cada pàtria.

Primer a Europa, com més tard a Amèrica, el poble cristià dona carta de naturalesa a Maria: A Catalunya, al Aragó, a Barcelona, a Valencia, a Polònia, a Mèxic, a Veneçuela etc. Sorgiren les advocacions i devocions de Montserrat, del Pilar, de la Mercè, Desemparats, Chestocova, Guadalupe, Chiquinquirá etc.

El patronatge de la Mara de Déu de la Mercè, sobre la ciutat i diòcesis de Barcelona, es un fet contemporani que arrela en l’edat mitjana. Barcelona experimentà un fort i progressi u creixement de la devoció a la Mara de Déu de la Mercè a partir del segle XIV.

Maria, sota el títol maternal de la Mercè, fou, primer, patrona de l’ordre Mercedària erigida per aconseguir la redempció dels captius de la moreria.

L’orde de la Mercè fou fundada per el rei Jaume I, sant Pere Nolasc i sant Raimon de Penyafort, amb la col·laboració, també, entre d`altres, de Maria de Cervelló, seguint una singular inspiració divina. Maria escoltà el clam de les mares, esposes i fills d’aquells mariners que, en l’època de la màxima influencia comercial i política de Catalunya, eren secuestrats a alta mar, en espera de rescat, i portats a les cruels presons del nord de l`Africa, en territori on en els primers segles del cristianisme s`erigiren diòcesis com la d`Hipona servida per Sant Agustí...

Allunyats, com estem, de les circumstancies de temps i espai que inspiraren la fundació de l’ordre Mercedària, Redemptora de Captius, ens podria costar quelcom entendre la devoció creixent i floreixen de Barcelona, i àdhuc de tota la Mediterrània, a la Verge de la Mercè.


El risc mes greu de llançar-se a la mart, no eren tant les possibles tempestes i naufragis, com els corsaris que abordaven als vaixells a alta mart, confiscaven bens i vaixells, amb tripulants i passatge...

L’ordre Mercedària, amb organització i gestions diverses, pagava el rescat exigit, i molts podien, gracies a aquesta acció alliberadora, retornar a la seva llar, ciutat, pàtria, família amb una experiència dramàtica que estimulava a tots la mes fervent devoció i acció de gràcies a Nostra Sra. de la Mercè.

Barcelona erigí en el segle XIV un temple gòtic, construint en temps simultani a l`actual Catedral i Santa Maria del Mar. Al resultar massa reduint per congregar-hi als fidels devots i agraïts a la Verge, a mitjans del segle XVIII, partint del primer temple, es construí l`actual basílica de la Mara de Déu de la Mercè.

Intensificada, dia a dia, la devoció barcelonesa a la Mercè, com queda dit, Pius IX, l’any 1868, la proclames Patrona de la Ciutat i de la Diòcesis. El 21 d’octubre de l888, any de l`Exposició Internacional, el bisbe Jaume Català, coronava a la Verge en el seu Santuari amb joia, entregada, en nom de la ciutat, per el batlle, el Dr. Rius i Taulet.

“Princesa de Barcelona, protegiu nostra ciutat”, canten els goigs de la Mercè amb lletra de Mn. Jacint Verdaguer i música de Lluís Millet.

L`ordenació política i social d’una ciutat gran com Barcelona, es cosa ben difícil.

Partint del principi natural de que l`efecte no pot superar la causa, està ben clar que tots els seus habita’ns, tant els que ens regeixen amb autoritat, com els que hi vivim, som, col·legialment, responsables del progrés de la ciutat.

La casa, es diu, es construeix amb els materials que hom te a ma, de que es disposa. Els paletes som tots nosaltres, els de dalt i els de baix. A tos ens cal ser responsables. No carregar sobre els altres lo que, potser, cada un pot fer.


Homilia redactada per el Dr. Francesc Tort Mitjans, a partir de la que ell mateix, com a rector de Santa Maria del Mar, hi va predicar el 24-09-1991. Adaptada, des de que fou nomenat rector de Sant Pau del Camp el 2008, en els diferents anys fins el 24 de setembre de 2017.