Conspiració


Carta circular de Mn. Casimir Martí i Martí contra el rector de Santa Maria del Mar. Primera embestida, segona i tercera. De 35.000pts. a 700 euros. - Conspiracio , conspiracion, conspiració, conspiración


L`Escolania i l`Escola de Musica de Santa Maria del Mar, la Capella de Música dirigida per el mestre de Capella Enric Gispert a 1988 ja s`havien consolidat, ja s’havien iniciat els tramits previs a la restauració de l’orgue originari dels Trinitaris de Vic. Ja s`havia signat el conveni de la restauració integral de la Basílica de Santa Maria del Mar : terrats de les tres naus, tots els vitralls, façanes etc. El culte a la basílica de Santa Maria del Mar estava arribant a altes cotes, complint l’encàrrec que em fes el Cardenal Jubany quant, sense jo aspirar-ho, al nomenar-me rector de Santa Maria del Mar, em digué: “fomenta el culte".Corrien,ja a les hores, rumors de que Santa Maria del Mar es convertiria en lo que es ara.Tinc documents que ho acrediten.Avans del turisme actual,que dona tanta vida a Barcelona, el temple s`omplia de fidels de la parròquia, Barri i Ciutat.

Però no tothom estava content. El Dr. Jubany al nomenar-me rector de Santa Maria del Mar cometé un gran “error” consistent en fer-ho sense consultar,prèviament, al vicari general Mn. Lluis Martinez Sistach, ni al canceller secretari Jaume Traserra i, per acabar d`embolicar les coses, el Conveni de restauració s`havia firmat i televisat sense intervenció ni presencia de Mn. Josep Martí Bonet. Això es, el Dr. Jubany no va fer cas als que ambicionaven la parròquia entre els que, a més del que finalment hi arribaria, Mn. Taulé i un tal diaca, hi havien vicaris episcopals en actiu i diversos rectors etc. Amb la possible, o no, coneixament del vicari general, canceller, vicarii episcopal etc., el màxim dirigent i president de “L`Unió”, Mn. Casimir Martí Martí, natural, com jo, de Vilanova i la Geltrú, va decidir enviar una carta circular al clero diocesà denunciant que Santa Maria del Mar cobrava 35.000 pts. per cada casament i blà, blà, blà ,i no em consta que, després, haigi seguit amb el mateix taranna, quant ara, amb pujes continuades es demana, i en general es paguen, 700 euros.

En la segona envestida, una vegada els que van aspirar i conspirar per arribar a ser rector de Santa Maria del Mar, Mn. Taulé i el diaca,de forma ja personalitzada, estigueren apunt de guanyar la partida de la ma desidida de Traserra, fou llavora’ns quant s`els hi prometé, formalment, la parròquia i, al semblar que ja podrien separar-me de Santa Maria del Mar (De fet no ho aconseguiren,contra tot pronòstic, a causa de la reacció inmediata de tota la parròquia, confradies, institucions etc.,de quines cartes en tinc còpia i penso, també, col.locarles en aquesta Web), esperaren durant un any, els dos, a la parròquia del Pi, el tal diaque continuà l`espera alli, i Mn. Taulé anà a la parroquia de Sant Andreu,continuant amb estreta relació amb Mons. Traserra, de la que em consta. Sols, finalment, en el tercer assalt , amb maldat insuperable, ho aconseguiren.(Cf. “ Breu Resum” d`aquets fets que trobareu en aquesta mateixa Web. Podeu fer clic en l´index o menú inicial o en els noms Cardenal Jubany, Jaume Riera etc.)

Una vegada lograda la parròquia, per la que tant havien aspirat i conspirat, Santa Maria del Mar, en breu temps (a pesar de que Santa Maria del Mar ha vist multiplicat per dos el seu terme parroquial, amb el de l´extingida parròquia de Sant Cugat del Rec, de les sis misses que se celebraven en l`altar major de Santa Maria del Mar el dissabte i diumenge, les sis s`han reduït a tres per tenir més temps per celebrar casaments, concerts dels que tot l` any, especialment el mes de desembre, sen celebren varis, alguns amb estreta relació i participació de la mateixa parròquia. Per aquest motiu durant mesos i setmanes, previament concretades, no es contracten casaments, de forma que el culte ordinari i extraordinari es relegat sistematicament. No així els diumenges dons de les sis misses que se celebraven al altar major, amb gran concurrència de fidels, ara, per sort, son respectades les de 11h., 12,30h.i 19,30, amb concurrència majoritaria de turistes generals i dels que viuen en els més de15 grans hotels nous, de tres i cuatre estrelles,que, ara, rodejen Santa Maria del Mar. La qualitat, però del culte es molt inferior al de quant tocaba l`orgue el Neil Cowley, hi participava la Capella de Música, l`Escolania i l`Escola Cantorum ara inexistens.Era d`esperar que un mùsic hagués potenciat l`alt nivell musical que tenia Santa Maria del Mar en relació al culte.

“Venda aquí. Preu de venda anticipada 18 euros, concerts de l5-12-2006 i 14-03-2007 : 30 euros”, s`anuncia amb difusió per tot arreu, en els panells d´informació parroquial - Cal tenir en compte que en la "Sol.licitud per a celebrar actes no litúrgics a Santa Maria del Mar" des de1985 i durant el meu rectorat de dret i de fet, no sols era impensable que la parròquia vengués entrades o participés en el guany de forma directa, sino que adhuc en la clàsula 3ª "a les quals està condicionada l´acceptació de la sol.licitut" es diu :"No seran situades taquilles devant del temple, ni al costat dels seus murs") Quant es varen suprimir les misses del dissabte a l`altà major, celebrant-se, de les dues, una sola a la capella del Santissim, els primers dissabtes la capella no encavia als fidels, amb el temps sobre espai. Tornant al tema anterior de les 35.000 pts. es va anar pujant fins a 700 euros.S`argumenta el cost parlant, en el despatx, de les despeses relatives a l il•luminació, tot i que es cert que tota la despesa elèctrica i llur manteniment es sufragada per l`Ajuntament de Barcelona.

Ni comunicats a la premsa contraris a la doctrina oficial de l`Esglesia en temes sobre abortament, eutanasia etc., ni despidos de personal decretats judicialment improcedents,ni haver-se emperedat dins de l`habitatge del c. Sombrerers nº 6 a la Sra. Franco i la seva cosina Anuncia, que havien consegrat tota la seva vida a la parròquia, per obligar-les a marxar, amb soprem escandol dels fidels, res fou causa de remoció; una calumnia en el seu contex,sí.(Veigeu en aquesta Web en el "Breu Resum" o "Breve Resumen" clicant,entre d`altres, Cardenal Jubany)

De les primeres envestides, tot hi que foren preparades en temps del Dr. Jubany, pròxim a la jubilació, ell, crec, no en va ser informat. De fet el Dr. Jubany, ja arquebisbe emèrit, va emetre una declaració oficial de que a mi mai s`em havia iniciat cap expedient. Es pot llegir la resposta al interrogatori judicial -que dona a entendre com tot es gestionava desde el bisbat, en concret, desde Traserra- a continuació, en aquesta mateix Web

Després que feia més d`un any (2005) que havia demanat al actual estimat arquebisbe, també a causa de l`enfermetat greu de la meva germana, que, si més no, als setanta anys (2006) no volia moure´m més amb vehicle, metro, taxi etc. tal com m’era necessari per anar, desde el meu domicili del carrer Princesa, on hi resideixo desde que sigué nomenat rector de Santa Maria del Mar el 1985, anar, dic, a Sant Martí del Clot de quina parròquia n’he estat rector durant set anys, i de que estava disposat a exercir com a rector de parròquia a la que m’hi pogués traslladar caminant.De fet amb els 16 anys que vareig ser rector de Santa Magdalena de Canyelles(5 dels quals també de la parròquia de Sant Miquel d`Olèrdola), els 12 anys de Santa Maria del Mar i els 7 anys de Sant Martí del Clot, he sigut,fins ara,rector titular durant 35 anys de la meva vida.

Les cartes del Cardenal Narcís Jubany, i d'altresTranscripció de la carta:

Saluda la Sra. Anna N. de Gispert

He rebut el seu magnífic regal de Nadal i he llegit la seva amable carta de felicitació. Moltres gràcies.

El seu record d'ara fa un any ha estat sincer i ple de bondat; també d'una estmació que seu marit, a.c.s. Si, allà és al cel: on prega per v.. i per tantes i tantes coses.

La missa del gall a Sta. Maria del Mar va ser meravellosa: mai n'havia vist una igual. Que sigui pel bé de la parròquia i de tanta gent, que van ser presents.

Rebi l'ajut i la benedicció del seu affm.Entre les cartes de l'arxiu escollim la de Anna Nubiola de Gispert, coneixedora de ben a prop de l'acció pastoral i social del rector Francesc Tort 

Breu resum de la conculcació de tot dretEs publiquen també diverses cartes del Nunci ,Mons. Lajos Kada, al rector de Santa Maria del Mar i cartes del rector al Nunci així com altres cartes, esperant el temps oportú per redactar una historia a partir del arxiu complert de més de mil documents de tot tipus...


Efectivament,dins d`una estratègia premeditada, el bisbe Tena em cridà personalment i m’oferí la parròquia de Sant Just i Pastor, assegurant que tindria el nomenament passat setmana santa de 1996. A l`hora de la veritat tenia que intervenir-hi ...

Pot consultar un arxiu d'àudio relacionat aquí: Traserra tira la patena

I també consultar una entrevista a Mn. Tort en aquest enllaç.

A més, pot veure un important contingut relacionat amb el tema en aquest enllaç. Allà es poden consultar les reaccions a aquesta notícia:

Carta de Francesc Tort Mitjans al Rvdn. Dr. Salvador Pié Ninot
Rector de Santa Maria del Mar
Barcelona 7-10-2013

Benvolgut amic: Fa dies volia contestar la teva carta que agraeixo molt. Està cla que en relació a Santa Maria del Mar, podria donar opinions pastorals diverses. Lo únic que tinc clar es que la teva simple presencia ha transformat l`ambient en sintonia amb la praxis del papa Francesc.

Al no veuren`s personalment, pensava escriure’t de nou, quant m`ha sorgit un problema que m`obliga fer-ho ara mateix demanant la teva ajuda. T`explico:

La Sra. Maria Victòria Franco Clavel, amb l`ajut de la seva cosina Anuncia pelacho Clavel, durant uns seixanta anys es cuidà de la Carites Parroquial de Santa Maria del Mar, durant molts anys portà també la Catequesis amb més de 800 nens i nenes llavora’ns; últimament amb el P. Sobrerroca formà part de la creació de Vida Creixent etc. etc. En els seus 80 anys Cf. www.santamariadelmartort.es.

La Sra. Franco tingué de ser operada de la cadera, a compta de la parròquia. Ella vivia en un àtic del Passeigs del Born amb 105 escales sense ascensor. Vareg encabir-les en el pis principal del C/ Sombreres, 6. Allí hi visqueren fins que Mn. Taulé, volgués treure-les violentament ... Hi hagué una reacció sonora a favor d`elles en el Barri, sobre tot a traves de la premsa, i Mn. Taulé es va veure obligat de oferir-les un pis del C/ Consolat, 19, on la Sra. Franco morí quedant-hi la Anuncia que va morir fa unes setmanes.

La Anuncia estigué durant molta temps quasi impossibilitada i jo la vareg atendre mitjanant el Paco Contreras Cañete. El dit Paco, junt amb altres dos germans orfes, foren escolans de Santa Maria del Mar. “Feriren el pastor i es dispersaren les ovelles”: El Paco, desprès de passar nou anys pres com a conseqüència d`una baralla, havent sigut ajudat per mi econòmicament.

Al sortir de presó junt amb la meva secretaria de Sant Pau, Dra. Josefina Mutjé, li varem pagar un apartament al Paral·lel ja que des de fa uns quatre anys actua, a gust de la feligresia, com a sacrista i acòlit, també ha sigut escollit, per votació, membre de la junta de la Confraria de Sant Pau i San Galdaric, quina presidenta, com també la Dra. Mutje, l`estimen molt.

Al ser necessari que anés a viure a Consolat, 19, per cuidar sobre tot a la nit de la Anuncia, varem creure que lo millor seria que deixés aquell apartament i es trasllades a Consolat 19 en consideració tant del fet exposat com també de que el testament de la Anuncia, que encara no he tingut temps de passar a l`acceptació, està dirigit a mi. El Paco s`ha quedat, també, el gos que jo havia procurat a la Anuncia.

Ara la gestoria, Finques Rius, com era d`esperar, actua amb l`escrit que et remeto. Et demano que tinguis en compta lo dit i lo que podríem comentar personalment sobre el cas i diverses circumstancies. Et demano que em faixis el favor de que l’esmenta’t Francesc Contreras Cañete, ex-escolar de Santa Maria del Mar, exprés, parat, acòlit de Sant Pau del Camp etc. pugui continuar vivint en el pis de Consolat 19, amb el lloguer que es creguí oportú que pagarem un servidor i la meva secretaria Dra. Josefina Mutjé.

En l`arxiu relatiu a Santa Maria del Mar que jo guardo, s`hi troben, entre molts altres mils documents, els relatius a la cessió a Santa Maria del Mar del pis de Consolat 19 i Agullers 8. Un gran lligam que comensa amb l`Herència de Dña Adelina Duart Costa al rector de Santa Maria del Mar Dr. Joan Llompart Bargalló el 12 de gener de 1959. Notaria de Ramón Torras Clapés.

Si et sembla be, podries citar directament a l`esmentat Paco, a ell sol, o amb mi. Afm. amic

7-10-2013

A aquesta carta enviada al domicili de l`Estrella-Internacional Pié Ninot, Pl. Berenguer el Gran, 2. 08002 Barcelona, ell va respondre amb la carta (correu electronic) de 8-10-2013, amb la meva resposta inmediata
Carta del Dr. Pié al Dr. Tort, 2013:


Benvolgut Dr. Francesc Tort Mitjans


He rebut dilluns dia 7.X.13 les teves ratlles sobre el pis del c/Consolat del Mar, nº 19,2-1. D'entrada haig de dir-te que Finques Rius no ha fet res més que executar una decisió presa a Santa Maria del Mar sobre aquesta qüestió que jo com a nou Rector he respectat. Em sap greu tot plegat, però la decisió és ferma i jo no tinc motius, ni suficients, ni majors per a contradir-la, oi més quan aquest pis està habitat per "ignorados ocupantes", sense que ho hàgin comunicat mai a la propietat. La meva inesperada sorpresa fruit de la teva carta d'ahir és constatar que a més tú estàs implicat en aquesta "ocupació", ja que com veig l'has recolzat i no me n'havies comunicat res en les dues cartes que m'havies fet amb motiu de la meva entrada com a Rector ni tampoc a Finques Rius. Per això, sàpigues que s'executarà aquesta comunicació de Finques Rius del 3.X.13, segons la normativa vigent i espero que no hàgin d'arribar a una acció judicial, ja que la decisió és ferma i sense apel.lació.

Amb la referència que em fas a la pàgina www.santamariadelmartort.es, que no coneixia, he entés encara més les motivacions de la decisó de Santa Maria sobre aquest afer. Penso que no és ni eclesial ni honest, el que dius sobre "la conspiració" i "l'estat actual" de Santa Maria del Mar, informacions que són públiques a través d'aquest web que encara és viu i es pot consultar. Pots entendre que jo com a Rector, encara que no sigui citat, no puc acceptar el què dius avui publicament sobre els meus predecessors difunts, Mn. Albert i Mn. Ignasi, així com sobre el procés diocesà on cites noms d'eclesiàstics molt significats que hi van intervenir. Entenc que la teva situació ha estat molt complexe i que tú la puguis veure com a injusta, però fins i tot en aquest cas no pots fer-ne una difusió pública més encara com a home d'Església que ets. Jo com a actual Rector de Santa Maria del Mar ho tinc molt clar i rebutjo amb tota la força que un antic Rector de SMM -o altre membre del clergat- pugui fer un web públic així.

Oi més quan tú ja no ets ni et pots dir fraudulentament, ni jurídica ni pastoralment, Rector de Santa Maria del Mar ara a Sant Pau del Camp, tal com escrius en aquesta pàgina web. Tot això em porta a comunicar-te que de cap manera, i em sap molt de greu, puc tenir amb tú una conversa personal, com em demanes, ja que el manteniment de la pàgina web viva (encara hi ha la teva homilia de diumenge passat!) m'ho impedeix per coherència i comunió eclesial.

Alhora et vull dir amb tota fermesa que no és gens covenient que continuis visitant la nostra Parròquia -a la que critiques durament en el teu web- mentre aquest sigui viu. Espero no haver-te d'invitar a deixar-la, si per cas t'hi trobo, mentre hi hagi aquesta web amb aquests textos i només t'admetré després d'un temps raonable d'haver cancelat aquest web amb les inexactituds i les informacions dels punts esmentats que són públiques sobre Santa Maria del Mar.

Amic, Mn. Tort, em sap molt de greu tot plegat però són les teves accions amb el web i el recolzament d'un ignorat ocupant" del qual em parles que em porten a aquesta decisió inapel.lable.

Cordialment, Dr. Salvador Pié.
Benvolgut Mn. Salvador Pié:

Barcelona 8-10-2013

He rebut el teu correu. No estic d`acord amb res de lo que em dius. El Francisco Contreras tenia previst anar avui mateix a la Gestoria i se que hi anirà. Ahir dilluns va venir a parlar amb tu personalment, se li va dir que fins el dijous tu no hi ets i quedà en venir el pròxim dijous dia 10. Jo soc subjecta testamentari de la Anuncia Pelacho Clavel. Al haver succeït la mort a l`estiu, encara no s`ha oficialitzat el document oficial d`acceptació de l`herència per lo que, teòricament, encara soc l` ocupant d`aquest pis fins que, amb tot el dret, en pugui treure les pertinences.

La cosa no es fàcil. En quant al Francisco Contreras, ell, personalment, gestionarà el seu cas i si jo soc citat aniré a judici.

Soc conscient de que hi ha un rere fons implicat.
Attm. Francesc Tort Mitjams.
Antic rector canònic de Santa Maria del Mar
de 1985 a 1997.